2020. 02. 28.: Most múlik pontosan

2020. 02. 28.: Most múlik pontosan

Magyar Vagon- és Gépgyár (MÁVAG), 1949. április 25. A felvétel a gyár dolgozói által a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatóságának (BM ÁVH) adományozott csapatzászló átadásakor készült. A civilek balról jobbra: Zöld Sándor, Donáth Ferenc, az asztal mellett Farkas Mihály, Kádár János. Hidas István szónok, Péter Gábor és a zászlóanya Farkas Mihályné (Käthe Rüdiger). Forrás: Fortepan.

„Láttalak fényes hadi öltözetben.
Látlak országunk ragyogó gyülésén:
Ott merő Hectort s Kinizsit mutattál,
Itt Cicerónk vagy.”
(Berzsenyi Dániel: Felsőbüki Nagy Pálhoz, az Országgyűlés alatt)

Ezek tagadhatatlanul Kövér László hetei. A szokásos bárdolatlanságain és elmezavarban született, rendszer nélküli őrült beszédein túl nemrég megdőlt a „Kövér Lászlónál és a környezetében legalább nincsenek korrupciós ügyek” fabula, amikor kiderült a kabinetfőnökéről, hogy a határon túliakra szánt százmilliókat Audi A6-osra meg budai zöldövezeti villalakásra költötte, amelyben a családtagjai múlatják az időt.

Ezt követően robbant Kövér házelnök titkosszolgálati botránya. A Direkt36 oknyomozó portálon szivárogtattak ki egy hangfelvételt, amely Kövér tavaly, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) épületében tartott, beszédnek tűnő, eligazításnak hangzó szavait tartalmazza. Már maga az is megkérdőjelezhető, hogy vajon miért szükséges az Országgyűlés elnökének, a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusának a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt előadást tartani, érdekes volna tudni, hogy ezt melyik fél kezdeményezte. Az Országgyűlés elnöke a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőivel csak hivatalos alkalmakkor és okból találkozhatna, olyan félhivatalos alkalmak, mint a tavalyi, amelyről most került elő hangfelvétel, amikor hivatalosnak tűnő keretek között zajlott (az AH épülete, Kövér mint házelnök, a titkosszolgálatok tábornokai mint tábornokok), ám amely polgári titkosszolgálatok szülinapját volt hivatott megünnepelni nem ilyen. Kövér persze maradéktalanul kihasználta a kínálkozó lehetőséget, az elvtársias, hátbeveregetős, „Icuka,-dupla-konyakot-a-házelnök-elvtárs-kávéjába-is” hangulatot azzal fokozta, hogy „kollégáinak” nevezte a szolgálatok vezetőit, sokszor többes szám első személyben beszélve. Ahogy fentebb is jeleztem, korábban is mondott már butaságokat a házelnök, ezúttal a differentia specifica, hogy mindezt a titkosszolgálatok tábornokai előtt, mintegy utasításként, de legalábbis iránymutatásként, az ő hivatali helyiségükben tette.

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!