Koronavírus: úton vannak a remény tablettái

Koronavírus: úton vannak a remény tablettái

Molnupiravirkapszulák (Fotó: Merck)

Az utóbbi hetek járványtrendjei kétségkívül katasztrofálisak, és az átoltottság bármilyen módszerrel történő növelésének életbevágó fontosságát mutatják. Vannak azonban nagyon jó hírek is a coviddal kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabb, hogy immár két gyógyszer is bizonyítottan hatásos az új koronavírus-betegséggel szemben, és több másik klinikai tesztjei a végső fázisba jutottak. Ha ezek a szerek elérhetővé válnak (valószínűleg jövőre), az totálisan új (és végre reményteljesebb) helyzetet teremthet a világjárványban.

Az utóbbi egy évben minden a koronavírus-vakcinákról szólt, miközben a betegek gyógyszeres kezelése (legalábbis a közbeszéd szintjén) háttérbe szorult. Ez helyes megközelítés, hiszen a megelőzés mindig jobb, mint a kialakult betegség gyógyítása. Ugyanakkor (ezt sajnos nap mint nap tapasztalhatjuk) az oltóprogram ellenére is szaporodnak a fertőzések és velük együtt a tünetes megbetegedések, sok esetben a súlyos komplikációk és sajnos a halálesetek is. Vagyis a fertőzöttek hatékony kezelése semmit sem veszített jelentőségéből.

Az elmúlt másfél évben számos, más betegségekre kifejlesztett gyógyszerhatóanyagot próbáltak bevetni a SARS-CoV-2 vírus ellen, többnyire értékelhető eredmény nélkül. Pedig az elgondolás itt is logikus volt: a már a piacon lévő gyógyszerek átestek a klinikai tesztek biztonságosságot firtató fázisain, így felgyorsítható a fejlesztésük. Csakhogy a remények nem igazolódtak be: eddig egyetlen szerről sem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hogy hatékonyan gyógyítja az új koronavírus okozta betegséget.

• Miben hasonlít egymásra és miben különbözik a két koronavírusgyógyszer?
• Megjelenhet-e egy mutáns, amely rezisztenssé válik a gyógyszerekre?
• Mikortól lesznek elérhetők e gyógyszerek a mindennapi gyógyításban?

A teljes interjút a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!