Lehet a közeljövőben európai hadsereg?

Lehet a közeljövőben európai hadsereg?

NATO-gyakorlat Bulgáriában, 2017-ben (Fotó: REUTERS/Stoyan Nenov)

A viharos afganisztáni kivonulás, az orosz csapatmozgások Ukrajna határán, illetve a lengyel–belarusz határon kialakult kaotikus viszonyok után ismét felerősödtek azok a hangok Európában, amelyek egy ütőképes európai haderő felállítását sürgetik. Az Egyesült Államoktól való biztonsági függőségi helyzet miatt az Európai Uniónak már régóta szándékában áll létrehozni egy közös hadsereget, azonban ez mindeddig csak terv maradt. Most viszont a tagállamok megtehetik az első lépést, hogy együtt léphessenek fel katonailag, ha a helyzet úgy kívánja.

A NATO-tól független európai hadsereg fő szorgalmazója már évtizedek óta az európai parlament legnagyobb politikai csoportja, az Európai Néppárt (EPP). A fő motiváció egyértelmű: az uniónak egyedül is meg kell tudnia védeni magát, nem hagyatkozhat mindenben Washingtonra, amelynek érdekei időnként még el is térhetnek az öreg kontinensétől. Két évtizeddel ezelőtt az uniós vezetők egyszer már felvetették egy 50-60 ezer fős összeurópai hadsereg létrehozását, a terv azonban akkor a fiókok mélyén maradt. Most viszont Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai fő képviselője egy egészen új ötlettel állt elő, amely igyekszik figyelembe venni a vonakodó tagállamok érdekeit.

• Mi is ez a terv?
• Miért lesz nehéz létrehozni az európai hadsereget?
• Mit szól a tervhez Amerika?

A teljes cikket a Magyar Hang december 3-án megjelent 2021/49. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!