Kinek jó, ha papíron kevesebb a lélegeztetett beteg?

Kinek jó, ha papíron kevesebb a lélegeztetett beteg?

Egy lélegeztetett beteg mellkasfelvétele a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án (Fotó:
MTI/Balázs Attila)

Köztudomású tény, hogy a non invazív lélegeztetést igénylők közül kevesebben halnak meg, mint az invazívan lélegeztettek közül. Az egyik egy súlyos beavatkozást igénylő helyzet, amikor valaki nem kap lélegeztetést, akkor meghal, a másik esetben szüksége van oxigénre, de még saját maga tud lélegezni. Biológiaórára elég járni, hogy ezt valaki átlássa – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón a 24.hu kérdésére.

A hírportál felvetését az indokolta, hogy – mint arról lapunk is beszámolt – az operatív törzs egyik pillanatról a másikra, bármiféle tájékoztatás nélkül megváltoztatta a gépi lélegeztetést igénylők számának meghatározásánál használatos módszertant. Ezáltal egy csapásra bő 20 százalékkal esett ezen koronavírusos betegek száma, miközben a kórházban kezelteké és elhunytaké is napról napra növekedést mutatott.

• A szakember szerint mennyire számít súlyos esetnek az, ha valakit ugyan nem altatásban, de maszkkal lélegeztetnek?
• Tényleg akkora a különbség ezen módszer és az intubált lélegeztetés között?

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!