Azok a fehér karácsonyok! (Meg a szürkék és feketék)

Azok a fehér karácsonyok! (Meg a szürkék és feketék)

Budapesten a Fővám tér 1940-ben (Forrás: Fortepan)

Emlékeznek még gyerekkoruk fehér karácsonyaira, amikor combközépig érő hóban gázolva kergetőztek az utcákon és az udvarokban a gyerekek, az édesapák pedig szánkón húzták a csemetéiket rokonlátogatóba menet? Akkor még voltak igazi havak! De valóban olyan gyakran borította hó a tájat karácsony idején, mint ahogy az az emlékeinkben él? Nézzük a számokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból az olvasható ki, hogy az elmúlt száz éveben mindössze 15 alkalommal fordult elő olyan, hogy 24-én, 25-én és 26-án is legalább öt centiméteres hó borította az ország tájait. Ha egy későbbi időszakaszt, az 1994 és 2014 közti időszakot nézzük, akkor pedig azt látjuk, mindössze az esetek negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy a Pestszentlőrincen lévő meteorológiai mérőállomáson összefüggő hóréteget jeleztek. Az ország hegyvidéki területein persze nagyobb eséllyel fordulhat elő fehér karácsony, Budapesten azonban csak átlagosan minden harmadik ünnep alkalmával borítja hótakaró a várost legalább az egyik napon.

Olyan karácsony, amikor a három nap mindegyike havas, átlagosan ötévente következik be. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy ha az elmúlt 120 évet nézzük, néhány évtized kivételével sík vidéken sokkal gyakoribbak voltak a hómentes, mint a fehér karácsonyok. Legutoljára 2002-ben fordult elő, hogy az egész országot hótakaró fedte karácsonykor. És cikkünk írása idején úgy tűnik, az idei ünnepen sem kell elővennünk a hótaposónkat, 25–26-án ugyanis a +5 Celsius-fokot is meghaladja majd a napi csúcshőmérséklet. 

• Melyek voltak a havas évtizedek Magyarországon?
• Mire számíthatunk a következő évtizedekben?
• Milyen körülményeknek kell fennállniuk ahhoz, hogy fehér karácsonyunk legyen?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!