Csillogó papírba csomagolt csokoládébevonatos cukorbomba – a szaloncukor a karácsony jellegzetes finomsága, és bizonyos szempontból igazi hungarikum. Az ugyanis magyar sajátosság, hogy a karácsonyfa ékes dísze lett a szaloncukor. Idehaza az 1800-as évektől terjedt el a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa-díszítés. Ám az ünnepi édesség ősét, a fondant-cukrot a franciák kezdték el készíteni a XIV. században, és német cukorművesek révén jutott el Magyarországra. Szaloncukor szavunk is a német Salonzuckerl szóból származik. Magyarországon Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester kezdte el először nagyobb mennyiségben gyártani a szaloncukrot, melyet főként a Gerbeaud cukrászdának készített. Jókai Mórtól tudhatjuk, hogy az 1870-es évektől vált rendszeressé „a fát szalonczukkedlivel díszíteni”.
Évente ma 3500 tonna szaloncukor fogy, csaknem 8 milliárd forint értékben, ami családonként nagyjából egy kilogramm terméket jelent – hangzott el a Magyar Édességgyártók Szövetségének hagyományos adventi sajtótájékoztatóján. Noha már számos különleges, például sütis, organikus, cukormentes, madártejes, likőrös, forralt boros szaloncukor kapható, még mindig a zselések, azon belül is a gyümölcsös ízesítésűek a legkedveltebbek, az eladott termékek 15–20 százaléka pedig kókuszos, karamellás vagy marcipános. Idén a szaloncukor is drágább, mint tavaly, komoly áremelkedés következett be ugyanis az alapanyagoknál, a csomagolásnál, a munkabérekben és a szállításban. Az árak igen széles skálán mozognak, kilogrammonként mintegy ezer forinttól 14 ezer forintig terjednek, és a minőségi különbség is többszörösnek mondható.
Csíki Sándor gasztronómiai szak író, a Food & Wine gasztro blog házigazdája segítségével három árkategóriában kóstoltunk végig tucatnyi, a szupermarketekben kapható szaloncukrot, és ezeket vetettük össze az Év Szaloncukra verseny cukrászdai győztesével.
• Melyik árfekvésben kezdődik az igazi élmény?
• Honnan tudhatjuk már ránézésre, hogy jobb termékkel akadhat dolgunk?
• Hogyan teljesített a kóstoláson az országos győztes?
A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!