18 fok azért legyen a lakásban

18 fok azért legyen a lakásban

Egy kémény füstje a szmogos Budapesten (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Telente az ország sok térségében nem a nehézipari gyárak vagy szénerőművek jelentik a legsúlyosabb légszennyező forrást, hanem a szegénységben élő emberek által eltüzelt szén, fa és egyéb anyagok, közöttük akár a műanyag és gumitárgyak is. Ebből adódóan sokszor nem az iparosodottabb településeken a legrosszabb a levegő minősége, hanem a kis falvakban, ahol alig van lehetőségük az embereknek a korszerű fűtésre. Pedig ezen az életük múlik.

Sajószentpéter honlapján, a híreket átfutva egy rendszeresen ismétlődő bejegyzésre bukkanhatunk. Az elmúlt két hónapban már négyszer jelent meg szinte ugyanaz a polgármesteri rendelet: a füstködriadó tájékoztatási szint elrendelése (november 18-án, december 17- én és 29-én, illetve cikkünk írásakor legutóbb, január 10-én). A rendeleteket az tette szükségszerűvé, hogy a légszennyezésmérő állomáson a szálló por mennyisége meghaladta a határértéket. A polgármesteri hivatal ilyenkor rendszerint arra kéri a lakosokat, hogy ne használják az autóikat, vagy ha igen, legalább ne járassák őket álló helyzetben.

Viszont a január 10-ei rendeletben „a hideg időjárásra tekintettel” nem korlátozzák a szénnel-fával történő tüzelést, de azt kérik, ezeknek a fűtőanyagoknak a használatát csökkentsék le úgy, hogy a szobában azért ne csökkenjen a hőmérséklet 18 fok alá.

• Mely összetevő a legkárosabb a légszennyezésben?
• Milyen betegséget okoz a légszennyezés?
• Hogyan hat a légszennyezés a covidra?

A teljes cikket a Magyar Hang január 21-én megjelent, 2022/4. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!