Az elmúlt napokban több okból is címlapokra került a magyarok kedvenc körete: a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderült, hogy az utóbbi időben a burgonya a legjobban dráguló termék a boltokban, majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve. Sőt, idén további 25–30 százalékos drágulásra számítanak a termelők a kötelező minimálbér-emelés és a megugró energiaárak miatt. Ennek ellenére a kormány nem „jóárasította” a krumplit a hatósági árstop keretében, pedig az alacsony keresetűek étkezésében kiemelten fontos szerepet játszik. Egy átlagos magyar család is havonta csaknem hat kilót, több mint kétszer annyit vásárol belőle, mint például a három hónapos árrögzítés alá vont cukorból.
A dráguláshoz hozzájárul, hogy a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt az átlagosnál 20 százalékkal kevesebb burgonya termett Európában, és ilyenkor a magyar árakat igazából már a nyugat-európai határozza meg, mert importra szorulunk belőle. Hosszú évek óta nem vagyunk önellátók ebből a termékből: valaha 3 millió tonna burgonya termett egy évben hazánkban, 2020-ban azonban már csak 270 ezer tonna.
• Miért nem éri meg krumplit termelni idehaza?
• Milyen tévhitek élnek bennünk a krumplival kapcsolatban, miért eszünk annyi rossz minőségűt belőle?
• Melyek a jó burgonyafajták, és hol lelhetünk még minőségi árura?
A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!