Koronavírus: Vége?

Koronavírus: Vége?

Nyíregyháza, 2022. január 26. Megmérik egy lány testhőmérsékletét, mielőtt beoltják a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatának második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. január 26-án. MTI/Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila

Egyre több mértékadó forrás véli úgy (kisebb-nagyobb óvatossággal), hogy az omikron-hullám a pandémia befejeződését jelenti, és hamarosan ideje az életet visszazökkenteni rendes kerékvágásába. Ezt megalapozottá teheti az a remény, hogy az oltásokkal és a hamarosan széles körben elérhető gyógyszerekkel az omikron már nem jelent különösebb közegészségügyi veszélyt. De mennyire megalapozott ez a várakozás, és vajon az új rendes kerékvágás mennyiben hasonlíthat a régi rendes kerékvágáshoz?

Tomas Pueyo nem orvos, nem virológus, nem epidemiológus, hanem Szilícium-völgyi üzleti tanácsadó. Különféle IT-startupoknak dolgozik, volt már a facebookos játékairól ismert Zynga marketingigazgatója is. A Stanfordon szerzett diplomát. 2020 előtt látszólag egyáltalán nem is érdeklődött a járványok iránt, a legnépszerűbb blogbejegyzései a Csillagok háborújáról és egy Facebookon terjesztett horoszkóp alkalmazásról szóltak.

Aztán 2020. március 10-én a semmiből publikált egy cikket a Medium blogszolgáltatón, és egyik napról a másikra a világ egyik legtöbbet idézett járványügyi szakértőjévé avanzsált (miközben ő soha nem állította magáról, hogy ért a dologhoz). És ez az új hírnév nem is volt minden alap nélküli. Pueyo nem tett mást, csak egymás mellé tette a szemünk előtt napról napra, óráról órára kibontakozó világjárvány adatait, és elemezte őket, mintha azok üzleti trendek lettek volna. Amit tapasztalt, az vélhetően őt magát rettentette meg a legjobban.

A járványgörbék szerte a világon exponenciális növekedésbe kezdtek, és egyértelmű volt, hogy hamarosan összeomlik az egészségügyi rendszer, és önmagát erősítő tömegkatasztrófa söpör végig a bolygón.

• Miért változott meg valószínűleg a járvány leghatékonyabb kezelésének módja?
• Eltűnik a koronavírus?
• Mindenki számára megszüntethetők a korlátozások?

A teljes cikket a Magyar Hang január 28-án megjelent, 2022/5. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!