Igaz rémhír

Igaz rémhír

Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevű készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

A minap az OGYÉI feljelentést tett a rendőrségen, amiért állítása szerint bizonyos médiumok rémhírt terjesztettek azzal, hogy megkérdőjelezték a favipiravir covid elleni hatásosságát.

Sok kutató szerint a hatóság (amelynek reputációja a keleti vakcinák megkérdőjelezhető engedélyezése óta meglehetősen alacsony szakmai körökben) eljárása még akkor is felháborító lenne, ha igaza volna. De nincs: a favipiravir covid elleni hatásossága a tudományos közösség szerint bizony nagyon kétséges, vagy inkább nem létezik.

Amikor valaki feljelentéssel próbálja elhallgattatni a tudományos tényeket, azzal magáról állít ki bizonyítványt. Az OGYÉI manővere általános felháborodást idézett elő a gyógyszerészi és orvostudományi kutatók komolyan vehető részében. Közülük is Ferenci Tamás biostatisztikus fogalmazta meg legegyértelműbben a véleményét saját honlapján, az írásban az „egészen perverz helyzet” kifejezés írja le az előállt szituációt

• Mi a véleménye az OGYÉI eljárásáról a tudományos közösségnek?
• Valóban bizonyított a favipiravir hatásossága?
• Mit derített ki egy magyar kutatás a favipiravirról?

A teljes cikket a Magyar Hang február 11-én megjelent, 2022/7. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!