Orbán és a sajtószabadság: az idei (is) a lapunk elleni bojkott éve volt

Orbán és a sajtószabadság: az idei (is) a lapunk elleni bojkott éve volt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A koronavírus-járvány új szintre emelte a kormányzati sajtóelhárítást, ami az országos médiumok közül talán a legmarkánsabban lapunk ellen nyilvánul meg: 2020 novembere, vagyis a második hullám idején meghozott óvintézkedések bevezetése óta több száz kérdést tettünk fel írásban a kormánynak és különböző szerveinek, ám érdemi válaszokat nem kaptunk. Igaz, válaszokra ezt megelőzően sem volt sok esélyünk: sajtótájékoztatókról akkoriban sem kaptunk értesítést, írásban feltett kérdéseinkre nem reagáltak, egyedül a hetente- kéthetente megtartott kormányinfókon kérdezhettünk – miután közel egyéves, hiábavaló próbálkozás után 2019 tavaszától részt vehettünk az eseményen.

Ez az idilli állapot tavaly őszig tartott, amikor a járvány elleni óvintézkedés gyanánt online térbe „kényszerült” a sajtó esemény.

• A kormányzat kommunikációs bojkottja közepette miként közölhetünk fontos közérdekű információkat?
• A kormány által elhallgatni kívánt visszásságok nyilvánosságra hozásával lehet-e eredményeket elérni és ha igen, milyeneket?
• Milyen következtetéseket lehet levonni a kormány kommunikációs trükkjeiből?

A teljes cikket a Magyar Hang december 30-án megjelent újévi, 2022/1. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!