Az árak csak nőnek és nőnek

Az árak csak nőnek és nőnek

Építőanyag kínálat a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) építőanyag telepén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Fotó: Oláh Tibor

Az árak hetente emelkednek, ami ma 1 millió forintba kerül, a jövő héten már több lesz – írja egy építkező, aki épp száz négyzetméteres családi házát igyekszik összehozni családi otthonteremtési kedvezményből, hitelből és önerőből. Felmérések szerint idén legalább 250–300 ezer lakás felújításába is belekezdhetnek a magyarok az otthonteremtési támogatás és egyéb állami juttatások miatt. Pedig a koronavírus aktuális hulláma után megugró kereslet miatt már tavaly is akkora drágulást lehetett tapasztalni az építőanyagoknál, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Fél év alatt megduplázódott például a fa-, a vas-, valamint a szigetelőanyagok ára.

– Már 2021 végén lehetett látni, hogy az energia illetve más költségösszetevők tovább drágulnak. Ezért a szakszövetség az idei első negyedévben egyes építőanyagoknál további 15 százalékos áremelkedéssel, a béreknél és a díjaknál pedig átlagosan nyolcszázalékos emeléssel számolt – mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

• Mi drágítja tovább az építkezéseket?
• Érdemes-e 30-40 százalékkal túltervezni a kiadásokat?
• Dobhat-e újabb mentőövet a kormány az építkezőknek és lakásfelújítóknak?

A cikket teljes egészében a Magyar Hang április 1-jén megjelent, 2022/14. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!