Miért használja a világ egyik legerősebb hadereje a legócskább kommunikációs eszközöket?

Miért használja a világ egyik legerősebb hadereje a legócskább kommunikációs eszközöket?

Orosz katonák R-187-P1E Azart rádiót használnak (Fotó: Rosoboronexport)

Az oroszok eddigi Kijev környéki, illetve közép-ukrajnai kudarcai mögött számos összetevő hatása felfedezhető, ezek egyike, hogy az orosz támadók rádióforgalmazását gyakorlatilag folyamatosan lehallgatja az ukrán hírszerzés (és igazából mindenki, aki a vételkörzeten belül van, és rendelkezik a legegyszerűbb rádióval). Hogyan lehetséges az, hogy a világ egyik legerősebb(nek gondolt) hadereje a legócskább kommunikációs eszközöket használja, és ezzel minden egyes bejelentkezéskor egy nagy célkeresztet rajzol harci járművei oldalára?

Aha, tehát ezért ártalmas a korrupció – futhatott át néhány orosz tábornok agyán Ukrajnában, amikor képtelen volt kommunikálni alárendelt egységeivel, ezért teljesen szokatlan módon ő maga vezette csatába a katonáit; így pedig az ukrán védők meglepően sok orosz főtisztet tudtak eddig kiiktatni. Hogy jön ide a korrupció? Hát úgy, hogy sok katonai szakértő szerint az oroszok kommunikációs problémáit ma nagyrészt az okozza, hogy a tíz évvel ezelőtt elvileg rendszerbe állított, modern titkosítással rendelkező Azart katonai rádiórendszerre szánt 18,5 milliárd rubeles (mai áron 105 milliárd forint) költségvetés harmadát – régi jó szokás szerint – elsikkasztották. Így a rádiórendszer a legtöbb egység számára egyszerűen nem létezik, és akik mégis kaptak belőle, azok sem tudják rendesen használni.

• Hogyan képesek lehallgatni az ukránok az oroszok minden beszélgetését?
• Miért nem működik a titkosított orosz katonai rádió?
• Hogyan zavarják az orosz támadók kommunikációját?

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: ukrajnai háború