Receptváltást okozhat az étolajhiány

Receptváltást okozhat az étolajhiány

Olajpálma gyümölcsét válogatják munkások 2012 júniusában egy pálmaolaj-sajtoló üzemben, az indonéziai Lebakban (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

A német vásárlók egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy az étolaj helyén csak üres polcok fogadják őket a boltokban. Áprilisban különösen erőteljesen, 72,3 százalékkal emelkedett a növényi olajok termelői ára az előző év azonos időszakához képest, februárhoz képest pedig 25,6 százalékkal lettek drágábbak. Luxusétel lett a sült krumpli is, az étolajhiány miatt több német vendéglő levette az étlapjáról. A szűkös készletek miatt megváltoztatják a csipsz és a sült krumpli összetételét az Egyesült Királyságban, és mennyiségi korlátozást vezettek be az üzletekben. Az orosz–ukrán háború egyre súlyosabb napraforgó- és étolajhiányhoz vezet, hiszen a világ napraforgóolaj-exportjának bő háromnegyedét Ukrajna és Oroszország adja, és ebből Ukrajna biztosítja az összes export felét. A helyzet rövid távon biztosan nem fog javulni, a háború sújtotta Ukrajnában a termelők idén tavasszal legalább 40 százalékkal kevesebb napraforgót tudnak csak vetni.

Miután a vendéglátásban és az élelmiszeripar szinte minden területén nélkülözhetetlen az étolaj, a nagy nemzetközi gyártók mellett a kisebb vállalkozások is azt fontolgatják, hogy amíg a kínálat nem áll helyre, áttérnek a repce-, pálma-, szója-, sőt akár az olívaolajra. – Ha az orosz–ukrán háború nem fejeződik be viszonylag hamar, valóban számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos élelmiszer-készítményekben a napraforgóolaj helyett valamilyen helyettesítő terméket, repce- vagy pálmaolajat kell majd alkalmazni – mondta lapunknak Éder Tamás. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke azonban még nem hallott olyan magyarországi élelmiszeripari cégről, amelynek ezt már meg kellett volna lépnie.

• Nálunk is hiánycikk lehet az étolaj?
• Miért baj, ha az élelmiszertermelők pálmaolajat használnak a napraforgóolaj helyett?
• Miért tűnik elkerülhetetlennek a sertéshús drágulása?

A teljes cikket a Magyar Hang április 29-én megjelent, 2022/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!