Kínában olyan történik, ami a kommunista pártot még a covidnál is nagyobb rettegéssel tölti el

Kínában olyan történik, ami a kommunista pártot még a covidnál is nagyobb rettegéssel tölti el

Fertőtlenítésre készülő szakemberek Sanghajban 2022 áprilisában (Fotó: Reuters(

Kínában valami olyasmi történik, ami a kommunista párt funkcionáriusait még a covidnál is sokkal nagyobb rettegéssel tölti el: az emberek lázadoznak a hatósági rendelkezések ellen. Miután majdnem két éven keresztül az ország az elképzelhető legszigorúbb lezárásoknak köszönhetően gyakorlatilag távol tartotta magát a pandémiától, néhány hete Sanghajban, most pedig Pekingben is berobbant az omikron. De az emberek már nem tűrik szó nélkül a teljes lezárást, mivel az messze nem olyan gördülékeny, mint ahogy a propaganda próbálja beállítani.

Pekingben nagyon pörög a fagyasztópiac. Az emberek úgy veszik a fagyasztószekrényeket és ládákat, mint a cukrot. Az állami szócsőként működő Beijing Evening News szerint az egyik kereskedő egyetlen vasárnap több mint 300 fagyasztót adott el, amennyit máskor egy egész hónapban szokott. A lap meg is találta a több ezer százalékos növekedés okát: „A kereslet fő oka, hogy a fagyasztók térfogata viszonylag kicsi, és olcsók, így jó kiegészítői lehetnek az otthoni hűtőszekrénynek.” A pandémiát nem említik a cikkben, de ez nem is meglepő, hiszen a totális cenzúrában működő sajtó nem a valóságról tudósít.

Az igazság ugyanis az, hogy miután Sanghaj már több mint egy hónapja teljesen le van zárva az ott kirobbant koronavírus-járvány miatt, a hírzárlat ellenére pontosan tudja mindenki egész Kínában, milyen áldatlan állapotok alakultak ki a városban, ahol emberek éheznek az általános élelmiszerhiány miatt. Ezért amikor Pekingben is megjelent újra a koronavírus, mindenki rohant pánikvásárolni a közértekbe, de hetekre elegendő élelmet nem tudnak elhelyezni a hűtőszekrényekben, ezért további fagyasztóra van szükségük.

• Hogyan próbálnak a kínaiak ellenállni?
• Mit mutat eközben a propaganda?
• Miért nem lazíthat a kínai vezetés?

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Kína, koronavírus