Határrevíziót akar Erdogan?

Határrevíziót akar Erdogan?

A török elnökség sajtóhivatala által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Török elnökség sajtóhivatala)

Eltökéltek vagyunk, hogy megmentsük nemes nemzetünket a terrorizmustól, amely már negyven éve mérgezi az országunkat. A küzdelmünk addig tart, amíg az utolsó terroristát is semlegesítjük – ezekkel a szavakkal harangozta be Hulusi Akar török védelmi miniszter azt a katonai akciót, amelyet egy hónapja indított a török haderő az iraki Kurdisztánban. Ám mostanra egyre többen vannak, akik szerint itt nem csak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megtöréséről van szó, Recep Tayyip Erdogannak egészen más céljai vannak ezzel a hadművelettel.

A török haderőnek persze nem ez az első katonai akciója Kurdisztánban. Az 1992-ben létrejött iraki kurd autonóm terület lakóinak már ugyanezen év őszén török katonákkal kellett szembenézniük, akik fel akarták számolni az Abdullah Öcalan által alapított, a törökországi kurdok jogaiért harcoló gerillaszervezet kurdisztáni állásait.

Ugyan a török biztonsági erők az elmúlt évtizedekben sikeresnek bizonyultak a PKK belföldi kiképzőtáborainak felszámolásában, külföldön már jóval nehezebb helyzetbe ütköztek.

• Mi lehet Erdogan valódi célja a hadművelettel?
• Milyen hatással lehet a konfliktus a jövő választásokra?
• Mi segítheti a törököket?

A teljes riportot a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!