Fogyni gyerekjáték! (Sajnos nem)

Fogyni gyerekjáték! (Sajnos nem)

Ez is egy strandtest (Forrás: Shutterstock)

Ahogy közeledik a nyár, eljön a kudarcra ítélt életmódváltások, legfőképpen a lefogyás szezonja. A szinte biztos bukás oka, hogy a legtöbben gyorsan és lustán akarnak megszabadulni a súlyfeleslegtől, hogy végre egyszer tökéletes strandtestük legyen, de valójában pontosan úgy akarnak aztán csinálni mindent, mint eddig. Ezért az egyszerű megoldást ígérő étrend-kiegészítőkhöz és a csodadiétákhoz nyúlnak, amelyek hatásossága bizonyítatlan (vagyis általában nem létezik), a megtévesztő reklámjai ellen a gyakorlatban mégis szinte lehetetlen hatékonyan fellépni.

Az utóbbi évtizedekben egyre súlyosbodó „elhízásjárvány” okai nem kifejezetten rejtélyesek: kimutatható, hogy az elmúlt fél évszázadban hogyan nőtt a fejlett világban élő ember táplálékbevitele, illetve ezzel párhuzamosan hogyan csökkent a testi aktivitása. Természetesen nem minden elhízottra igaz az, hogy a problémája életmódbeli okokra vezethető vissza, hiszen bizonyos speciális esetekben a hormonális rendszer rendellenességei vagy más betegségek okoznak elhízást. De a túlsúlyosak és elhízottak nagy többsége mégiscsak azért kerül ebbe az állapotba, mert több energiát visz be, mint amennyit elfogyaszt.

Lefogyni elméletben mindenki tökéletesen tud. Sok zöldséget kell enni, azt is inkább a nap korai szakaszában, szénhidrátot, főképpen egyszerű szénhidrátokat pedig keveset. Emellett sokat kell mozogni, szabadban lenni és hasonlók. Amikor azonban a gyakorlatban kell mindezt megvalósítani, ott kezdődnek a problémák. Van azonban megoldás: tablettákat kell szedni, amelyeket ugyan nem neveznek gyógyszereknek, csak étrend- (vagy táplálék-) kiegészítőknek, de ugyanolyan hatásosak, sőt még jobbak, mert nincsenek mellékhatásaik, és a segítségükkel automatikusan lefogyunk. Csakhogy ez az ígéret a „túl szép, hogy igaz legyen” tipikus esete.

• Miért nem egyszerű lefogyni?
• Mit segíthetnek ebben a táplálékkiegészítők?
• Mit lehet tenni a csaló készítményekkel szemben?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!