Kiskirályok és álszentek: nem Kásler, hanem L. Simon „einstandolta” az Aranybulla-kiállítást

Kiskirályok és álszentek: nem Kásler, hanem L. Simon „einstandolta” az Aranybulla-kiállítást

Érdeklődők a Királyok és szentek c. kiállításon Székesfehérváron (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Sokkal jobb lehetett volna ez a kiállítás, de már előre elvették az esélyét annak, hogy az Árpád-ház történelmi súlyához méltó esemény jöjjön létre – fogalmazott a botrányok közepette, márciusban megnyitott Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című tárlatról a Magyar Hangnak egy neve elhallgatását kérő múzeumi szakember.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Magyarságkutató Intézet (MKI) és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SZIKM) együttműködésében megvalósult, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített kiállítás szervezése körüli feszültségekről a nagyközönség januárban értesülhetett először. A Válasz Online két hónappal a megnyitó előtt arról írt, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere „einstandolta”, vagyis elvette az MNM-től, és az általa gründolt MKI kezébe adta az eseményt, amire válaszul az előkészítésben részt vevő tudósok közül a legtöbben távoztak. A megszólalók akkor példátlan eljárást, a tudományos közösség elleni támadást emlegettek, a lapunk birtokába került dokumentumok, illetve a szervezésre rálátó forrásaink elbeszélése alapján azonban egy egészen más történet körvonalazódik.

 

• A korábbi hírekkel ellentétben miért fulladt valójában botrányba az Aranybulla-kiállítás?
• Ki akarta „einstandolni” a tárlatot?
• Miért nem beszéltek egymással a kiállításon dolgozó szakemberek?
• Hogyan sikerült mégis megnyitni az Árpád-ház történet bemutató tárlatot? 

A teljes cikket a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!