Tiltott gyümölcsök és zöldségek?

Tiltott gyümölcsök és zöldségek?

Cseresznye (Forrás: Pixabay)

Hazánkban is tele vannak egyes friss gyümölcsök és zöldségek olyan növényvédő szerekkel, amelyeket rég ki kellett volna tiltani – ez a summázata az Európai Növényvédőszer-akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) legfrissebb tanulmányának, amelyben 2011 és 2019 között több mint 210 ezer mintát elemeztek.

A fenti következtetés alaposan kiverte a biztosítékot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) berkeiben, és a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közös közleményben élénken tiltakoztak a jelentésről hírt adó, de szerintük „alaptalan, szakmaiatlan, túlzó és általánosító kijelentésekkel teli cikkek” ellen. Többek között azzal érveltek, hogy „az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre”.

Ám a több mint 50 oldalas, az egyes országokat, növényeket, vegyszereket részletesen, százalékos arányokat bemutatva elemző tanulmány figyelmes elolvasása után kiderül, senki sem állítja, hogy EU szabályozása nem lenne elég szigorú. Ám a tagállamok gyakorlata már hagy kívánnivalót maga után, ezért a vizsgált gyümölcsök és zöldségek esetében 9 év alatt nemhogy csökkent volna, hanem nőtt (53, illetve 19 százalékkal) a növényvédőszer-hatóanyagok leg kockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

• Miért nőtt meg döbbenetesen a mérgező, peszticidekkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek száma Európában?
• Melyek azok a magyar gyümölcsök és zöldségek, amelyek különösen érintettek a rendkívül káros növényvédő szerek használatában?
• Mi az oka annak, hogy Magyarország nem igyekszik eleget tenni az uniós követelményeknek?

A válaszokat a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!