Mi az ára, hogy valaki betűzőbajnok legyen?

Mi az ára, hogy valaki betűzőbajnok legyen?

Harini Logan, az idei bajnok (Fotó: Scripps National Spelling bee/Facebook)

Az Egyesült Államok országos betűzőbajnokságának minap tartott nagydöntőjében a 14 éves Harini Logan győzedelmeskedett, amint azt emberek milliói figyelhették élőben a tévében. A betűzőversenyek valószínűtlen népszerűsége élesen rácáfol arra a közfelfogásra, hogy manapság (és főleg Amerikában) a tudás már nem érték az emberek szemében. Egyben a legjobb versenyzők etnikai háttere azt is megmutatja, hogy a bevándorlók mekkora intellektuális hasznot hoznak az Egyesült Államoknak.

A döntő elkezdődött, és Vikram [Raju] jön először. Kilencven másodperce van, hogy olyan sok szót betűzzön el, amennyit csak tud... Vikram keresztülrobog a szavakon... Annyira örülök, hogy nem én vagyok a bíró – mondja Kory Stamper lexikoníró, miután Vikram 19 szót betűzött végig szédítő sebességgel... Talán egy két szónál akadt meg, és tűnt kissé bizonytalannak. De a szavak nagy részénél villámgyors maradt... Harini Logan szinte nem is vesz levegőt, miközben darálja a szavakat... A kilencven másodperc alatt úgy tűnt, hogy egyik szó sem okozott Harininek problémát. Huszonhat szót betűzött el... Vikram Raju próbálja visszatartani a könnyeit, de még jövőre is indulhat. Biztosan visszatér, mondja...

• Hogyan vált egy gyerekek számára kiírt tanulmányi verseny ilyen népszerűvé Amerikában?
• Honnan erednek a betűzőversenyek?
• Miért nyernek szinte mindig indiaiak?

A teljes interjút a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: betűzőverseny