A mélyszegénységből szabadult volna a pünkösdkor vízbe fulladt Dávid

A mélyszegénységből szabadult volna a pünkösdkor vízbe fulladt Dávid

A Kuru család, 11-en egy szobában (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

A ház az 1800-as évek óta áll Tornanádaska kastély felőli szélén. Négy ajtaja van. Négy szoba. Mindegyikben egy-egy család él. A leghátsóban Kuru János, a felesége meg a nyolc gyerek. Az ablaktalan szoba talán húsz négyzetméter lehet. Tizenegyen laktak itt pünkösdig. Akkor halt meg Dávid, aki a barátjával, Szabolccsal együtt belefulladt a Balatonba. 

Nincsen semmijük, de kínálnak

A szoba berendezése egy szekrény és néhány ágy. Leülünk. A gyerekek hallják, miről van szó, kérdezik az anyjukat: – Hol van Dávidka? – Kórházban. Majd ha üzen, meglátogathatjuk – válaszolja Beáta. Írástudatlan, a nevét sem tudja leírni. Dávidka nem fog üzenni. Ezt az ellentmondást még fel kell dolgozni. De nincs itt az ideje, hadd higgyék a gyerekek, hogy Dávidka él! János, az apa ezen is töprengve kizavarja a pulyákat az udvarra. Nem fogadnak szót, ezért mi megyünk ki. János felírja egy papírra a telefonszámát és a nevét: „Kur Jánós”. A faluban Kuruként ismerik.

• A család, ahol nincsenek születésnapok, se karácsony
• A nyomor, amiből megpróbált kitörni Dávid, hogy segítsen az otthoniaknak
• Először a Balatonnál: mik lehettek a tragédia okai? 

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!