Még nem robbant be a felmondási hullám

Még nem robbant be a felmondási hullám

Képünk illusztráció!

Az egészségügyi veszélyhelyzet május végi megszűntével ismét lehetőségük van felmondani a közellátásban tevékenykedő egészségügyi dolgozóknak. Amire az eddigi előjelek szerint számítani is kell, hiszen az orvosok, de még inkább az egészségügyi szakdolgozók körében is bőven van ok elégedetlenségre.

A tavaly tavasszal hatályba lépett jogállási törvény bár jelentős béremelést garantál a közellátásban dolgozó orvosoknak, a munkafeltételek ugyanakkor nem mutatnak javulást, és semmi garancia nincs arra sem, hogy az új egészségügyi kormányzat – élén Pintér Sándor belügyminiszterrel és Takács Péter szakállamtitkárral – képes lesz legalább néhány sürgető és alapvető intézkedést keresztülvinni. Nehéz jövőre utal továbbá, hogy a következő évi büdzsétervezet szerint reálértéken kevesebb pénz jut az évtizedek óta válságtüneteket mutató ágazatra, amely most a koronavírus-járvány utóhatásait nyögi.

• Miért várnak ki a felmondással az egészségügyi szakdolgozók?
• Mekkora a munkaerőhiány jelenleg?
• Kell-e arra számítani, hogy a kormány nem teljesíti a korábban törvényben is rögzített orvosbér-emeléseket?

A teljes cikket a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!