Népszavazást tartanak, merre lehessen majd tekerni Biatorbágyon

Népszavazást tartanak, merre lehessen majd tekerni Biatorbágyon

Kerékpárosok a Tour de Hongrie-futam biatorbágyi szakaszán. Háttérben a BuBa útvonala ellen tiltakozó felirat (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Látványos előrehaladásnak örülhetnek a bringások a Budapest–Balaton (BuBa) kerékpárútvonalon, hiszen befejezték a Budapest–Etyek közötti szakasz építési munkálatainak utolsó fázisát is – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) honlapján. De ez nem teljesen igaz. Biatorbágyon ugyanis nem készült el a kerékpárút, olyannyira nem, hogy vasárnap (június 26-án) szavaz a nyomvonaláról a város lakossága.

Röviden: az önkormányzat a város kvázi fő utcáinak tekinthető Szabadság úton, Nagy utcán szeretné megépíttetni a kerékpárutat, a lakók egy része pedig egy sokkal kevésbé forgalmas helyen, a távoli, idilli környezetben futó Füzes-patak partján. 

Azt már megszoktuk, hogy az önkormányzatok politikai hovatartozásuktól függetlenül nem szívesen nyilatkoznak a településeiket érintő ügyekről. A fideszes vezetésű Biatorbágy esetében meglepő fejlemény, hogy a civil mozgalom frontemberei is elhatárolódtak ettől, arra hivatkozva, nem akarják, hogy a kezdeményezésük baloldali színezetet kapjon. Egy – természetesen – név nélkül nyilatkozó kormánypárti helyi lakó szerint ez rossz színt vet a mozgalomra. Ő, a kormánypárti szavazó egyébként nem szeretné, hogy a nagy forgalmú Nagy utcában létesüljön meg a bringaút, de ennek sajnos a nevével nem adhat hangot.

• Ha a lakók nemmel szavaznak, nem lesz bringaút – állítja az egyik csoport.
• Ha a lakók igennel szavaznak, lesz bringaút, de nem ott – állítja a másik csoport.
• Mindkét nyomvonalon bicikliutat kellene építeni - véli egy önkormányzati képviselő.

A teljes cikket a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!