Persona non grata lesz Orbán Szarajevóban?

Persona non grata lesz Orbán Szarajevóban?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfőt fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja Banja Lukában 2021. november 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Milorad Dodiknak (a boszniai háromtagú elnökség szerb tagja – a szerk.) és Orbán Viktornak egy közös nevezője van ideológiailag, ez pedig az iszlamofóbia – jelentette ki nemrég Sefik Dzaferovic, az elnökség bosnyák tagja. Szerinte a magyar miniszterelnök még mindig ragaszkodik azokhoz az elképzelésekhez, amelyeket a középkorban vallottak Európa és az iszlám kapcsolatáról. A bosnyák politikus elárulta: a magyar kormány részéről ez idáig senki nem kereste meg azzal, hogy Orbán január 25-ére tervezett szarajevói látogatása keretében a boszniai elnökséggel is találkozna, így a magyar kormányfőt csak Zoran Tegeltija, Bosznia-Hercegovina (szerb) miniszterelnöke fogadja.

Természetesen megvolt a maga előzménye, hogy a magyar kormány és a bosnyákok viszonya mostanra mélypontra kerül.

• Mitől félnek a bosnyákok?
• Hogy értelmezik Orbán Viktor szavait?
• Vége a bosnyák-magyar barátságnak?

A teljes cikket a Magyar Hang január 14-én megjelent 2022/3. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!