Három éve nyeli a pénzt az üresen álló biodóm

Három éve nyeli a pénzt az üresen álló biodóm

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Közel három éve áll üresen, befejezetlenül a biodóm, amely világra szóló látványosság helyett gigantikus pénznyelővé vált, de legalább a tengeri ragadozók nincsenek veszélyben.

Negyven fokos hőségben nehéz elképzelni, de lesz még borongós őszi időnk, sőt még akár fagyos téli reggelekre is ébredhetünk. Egy ilyen napon, mondjuk, hétvégén, mi melegítené fel jobban az embert, mint a trópusok klímája? Felkerekedik hát a család, és a havas esőtől latyakos városon átvágva ellátogat a biodómba, ahol fedett térben, kellemes melegben nézhet elefántokat, lamantinokat és cápákat. Vagyis csak nézhetne, ha a 2017-ben elindult beruházás nem torpan meg három évvel ezelőtt, és a Fővárosi Állat- és Növénykert szomszédságában magasodó, gigantikus fóliasátor ne állna azóta magányosan és funkciótlanul.

A biodóm – illetve a teljes fejlesztést lefedő Pannon Park – ötlete Persányi Miklóstól, korábbi környezetvédelmi minisztertől, az állatkert egykori igazgatójától származott. Az induláskor 15,7 milliárd forintos költséggel és az azonnali hatalmas népszerűség miatti gyors megtérüléssel számoltak, az összeg azonban hamar megduplázódott, majd 2019-re az eredeti négyszeresére nőtt. Mivel a kormány az addig biztosított 43,7 milliárdon felül már nem kívánta finanszírozni a biodómot, a befejezéshez szükséges 20 milliárdot a fővárosnak kellett volna előteremtenie, Karácsony Gergely főpolgármester azonban hamar nyilvánvalóvá tette, hogy nincs rá keret.

 

• Mit mond a kivitelező?
• Hol vannak most a biodóm fő attrakciójába, egy 2,5 millió literes tengeri nagymedencébe szánt cápák?
• Mire számít az állatkert?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!