Ijesztget a Gazprom, de kicsi az esélye a gázár robbanásának

Ijesztget a Gazprom, de kicsi az esélye a gázár robbanásának

Képünk csal illisztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Tovább emelte a tétet a Gazprom, amikor bejelentette, hogy a téli hónapokra a mostaninál 60 százalékkal magasabb földgázárral számol. Amennyiben az áremelkedés valóban bekövetkezik, az a köbméterenként 950 forintos gázár 1600 forintra emelését jelentheti. Ez pedig igencsak érzékenyen érintené a rezsicsökkentés részbeni kivezetésével szembesülő magyar háztartásokat.

Azt ugyan nem tudni még, hogy jövő januártól mekkora árat kell fizetni az átlag felett fogyasztó háztartásoknak a gázért, az azonban már most is biztos, hogy augusztustól 732,4, októbertől pedig 752,5 forinttal terheli meg köbméterenként a „túlfogyasztók” pénztárcáját a gázszámla.

Az orosz energetikai cég ebben az évben nagymértékben kevesebb földgázt szállított Európába: a számok azt mutatják, az Európai Unióba és Törökországba szállított földgáz ezen idő alatt több mint 36 százalékkal esett vissza, ezen belül júliusban és augusztusban csaknem hatvan százalékkal kevesebb gáz érkezett.

• Mennyit emelkedett egy év alatt a földgáz ára?
• Mit tehet Európa a tervezett áremelés ellen?
• Mennyiben befolyásolhatja az eseményeket az őszi időjárás?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 26-án megjelent, 2022/35. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!