Agyonnyomja a kicsiket is a rezsi

Agyonnyomja a kicsiket is a rezsi

Pékműhely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

A Somogy megyei Nagyatádon négyből három hotel bezár, mert nem tudják kigazdálkodni a megemelkedett rezsiköltségeket. A 18 szobás Park Hotel és Étterem fűtési szezonban eddig 500-600 ezer forintot fizetett a gázért, számításaik szerint ősztől 3,5-4 milliót kellene. Ezt csak úgy tudnák kifizetni, ha 11,5 ezerről 30–35 ezer forintra emelnék a szobák árait, ami irreális. November elsejétől a 60 szobás Hotel Solar is bezár ideiglenesen, és csak áprilisban nyitnának meg újra. De bezár például Sopron egyik kedvenc étterme, a 33 éve indult Graben Restaurant & Cafe, és 65 év után lehúzza a rolót Szeged legrégebbi étterme, a Gulyáscsárda is, amely a szakácshiány miatt dobja be a törülközőt, nettó 450 ezres fizetéssel nem tudta megtartani a munkaerőt.

Az egekbe emelkedő energiaárak, a vágtató infláció, a lassuló ütemben ugyan, de növekvő bérek egyre lehetetlenebb helyzetbe hozzák a lakossági szolgáltatásokkal foglalkozó kisvállalkozásokat. A szállásadók, a vendéglátók, a sütőipar és a cukrászok érdekvédelmi szervezetei egyaránt arról számoltak be a Magyar Hangnak, hogy tömeges bezárásokra számítanak a jövő tavaszig terjedő időszakban, illetve hogy sötétebben látják a jövőt, mint a covidválság idején.

• Milyen tervet lehet készíteni arra, hogy tízszeresére emelkedik a rezsidíj?
• Mekkora tartaléka van egy vendéglőt működtető mikrovállalkozásnak?
• Az éttermek, szállodák, pékek mekkora hányada zárhat be ősszel, s vajon ki tud-e nyitni jövő tavasszal?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!