A történelmi siker sem feledteti a kosarasok problémáit

A történelmi siker sem feledteti a kosarasok problémáit

Hanga Ádám a világbajnoki selejtező második szakaszában, a Magyarország - Litvánia mérkőzésen a szombathelyi Arena Savariában 2022. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Egymás után a második Európa-bajnokságra kvalifikálta magát a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amire a hatvanas évek óta nem volt példa – a mostani duplázás előtti fél évszázadban csupán egyszer jutott ki a kontinenstornára a csapat, még 1999-ben. Sporttörténelmet írtak a játékosok, akiknek most a világ legjobbjaival kell felvenniük a versenyt, a Sztojan Ivkovics irányította magyar együttes a címvédő Szlovéniával, Litvániával, Franciaországgal és az Eb társházigazdájával, Németországgal is megmérkőzik, elsőként pedig Bosznia-Hercegovina ellen lép pályára szeptember 1-jén. A csoportból az első négy csapat jut tovább, ehhez a mieinknek óriási bravúrra lenne szüksége.

Nem volt azonban ez mindig így. Hetven évvel ezelőtt, az ötvenes évek elején és közepén a magyar válogatott Európa legjobbjai közé tartozott, az 1955-ös budapesti Európa-bajnokságot – a Népstadionban, több tízezer szurkoló előtt – a szovjeteket legyőzve nyerték meg, az Egyesült Államokkal azonban már nem mérkőzhettek meg, mert a sportvezetés úgy döntött, a kosárcsapat nem utazhat az 1956-os melbourne-i olimpiára. 

• Mikor kezdődött a férfi szakág zuhanása?
• Kinek köszönhető az újabb Eb-szereplés?
• Miért akarta meneszteni a sikeredzőt a magyar szövetség?
• Mi a baj az utánpótlással?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!