„Jó eséllyel ön is érintett már grafént, még ha nem is tudott róla”

„Jó eséllyel ön is érintett már grafént, még ha nem is tudott róla”

Konsztantyin Novoszelov (Fotó: Geberle Berci/BME)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott matematika határok nélkül című konferenciájának sztárja egyértelműen Sir Konsztantyin Novoszjolov, a Manchesteri Egyetem professzora volt, aki 2010-ben (mindössze 36 évesen) Andre Geimmel közösen elnyerte a fizikai Nobel-díjat a grafén felfedezéséért. Ez gyakorlatilag a grafit egyetlen atomrétegének felel meg, úgy lehet elképzelni, mint az a szénbevonat (vagy annak egyetlen rétege) ami írás közben leválik a grafitceruza hegyéről.

Az orosz származású, de az Egyesült Királyságban élő tudós felidézte, hogyan sikerült mindössze egy sima celluxszal izolálniuk először a grafént.

Azóta rengeteg alkalmazási területe merült fel, például az elektronikában, az űrkutatásban, az akkumulátor- és félvezetőgyártásban, de például a sporteszközök világában is. De mint mondta, az emberek mindig azt akarják, hogy a kutatások sokkal gyorsabbak legyenek. Ám egy tudós csak a saját munkájáért felelős, az alkalmazásokat nemcsak a tudomány, hanem a gazdaság is befolyásolja. – Nem tudjuk kényszeríteni a piacot, hogy használja a grafént, mert a gazdaság a saját szabályai szerint működik – mondta, hozzátéve, hogy a gyakorlati alkalmazáshoz egy csomó dolognak kell klappolnia, az ellátási lánctól a fejlesztés és a gyártás költségeinek csökkentéséig.

• Nehéz felfogni, hogy egy anyag, amely pontosan egyetlen réteg atomból áll, és nincs harmadik kiterjedése, az hogyan maradhat stabil. Miért nem esik azonnal szét?
• Amikor végre sikerült izolálni a grafént, azonnal tudta, hogy ezért Nobel-díjat kell kapnia?
• Más külföldön élő orosz tudósokkal együtt aláírt egy nyílt levelet, amelyben elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Milyen érzések kavarognak benne a háborúval kapcsolatban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!