Vajon mi az ideális hőmérséklet?

Vajon mi az ideális hőmérséklet?

Fotó: Earth911

Napokkal azután, hogy a kormánypropaganda „energiapánik” miatt gúnyolta Németországot és más nyugat-európai országokat, ahol 19 Celsius-fokra csökkentették a középületek előirányzott téli fűtését, a magyar kormány bejelentette, hogy ők 18 fokra csavarják le a termosztátot. Ez nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát, sőt bizonyos helyzetekben még előnyös is lehet az emberi szervezetnek – bár ez nem feltétlenül volt szempont. Az ideális szobahőmérséklet legalább annyira a szokások és a szüleinktől örökölt meggyőződés függvénye, mint biológiai szükségszerűség.

Nem létezik minden ember számára ideális szobahőmérséklet. Ez rögtön egyértelművé válik nyaranta a légkondicionáló beállítása miatt folytatott vérre menő csatákból (ami az egyik ember számára még elviselhetetlen forróságnak tűnik, az a hőfok a másikban már a tüdőgyulladás rémképét vetíti elő), illetve telente is, amikor végre sikerült „rendesen” befűteni a lakást, de ez csak pillanatnyi megnyugvást hoz, hiszen a lakó- vagy munkatárs a forróság (illetve a levegő képzelt hiánya) miatt szélesre tárja az ablakot, és félnapos szellőztetésbe kezd.

Miközben a fűtési szezon közeledtével Oroszország – a félelmeket beigazolva – egyre inkább Európa zsarolására használja fel a földgázimportot, egyik fenti szcenárió sem megengedhető többé, mert mindkettő pazarolja az energiát, és az előállított hideg, illetve meleg kijut a külvilágba, majd praktikusan semmivé foszlik. Ehelyett ideális esetben be kell lőni a mindenkinek megfelelő hőfokot (ami biológiailag is megfelelő), amelynek energiaigénye sem kibírhatatlan, majd ezt a hőmérsékletet kell tudatosan fenntartani. De vajon mi a biológiailag ideális szobahőmérséklet.

• Létezik-e ideális biológiai hőmérséklet?
• Ugyanolyan melegben érdemes-e lennünk nappal és éjszaka?
• Milyen élettani következményei lehetnek a hűvösnek?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!