Erre számíthatnak a kulturális intézmények a fűtési szezonban

Erre számíthatnak a kulturális intézmények a fűtési szezonban

Magyar Zene Háza (Fotó: Wikipédia)

Az energiaköltségek drasztikus emelkedése nemcsak a háztartásokra, de a kulturális intézményekre is komoly terhet fog róni a következő időszakban. A székesfehérvári Vörösmarty Színház múlt héten jelentette be, hogy a kiadások csökkentése érdekében januárban és februárban zárva tarthat, de az egri önkormányzatnak is tervezi, hogy a fűtési szezonban nem nyitja ki a Gárdonyi Géza, illetve Harlekin Színházat. Lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy kormányzati szinten is fontolóra vették: a fűtési szezonban bezárhatnak a kulturális intézmények. Megkerestünk számos minisztériumi és önkormányzati intézményt, hogy a megemelkedett költségek mennyire befolyásolják a működésüket, illetve reális esélye van-e annak, hogy az elkövetkező hónapokban szünetelteik a működésüket.

A tatabányai Jászai Mari Színház elárulta, áramdíjuk több mint a háromszorosára emelkedett, de így is szerencsés helyzetben vannak, mivel az önkormányzat az energiaárak növekedése következtében fellépő pluszköltségeket átvállalja. Ennek köszönhetően alapvetően a megszokott módon bonyolíthatják le az évadot, miközben a lehető legenergiatakarékosabban próbálnak meg működni, és minden szinten visszafogni a költségeket. „Amennyiben az energiaárak növekedése az önkormányzati támogatás ellenére kezelhetetlenné tenné a színház normál működését, úgy szóba jöhet olyan drasztikus, ám szükséges megoldás is, mint a bezárás, de nem erre készülünk” – írták levelükben.

• Milyen megoldásokkal próbálják meg a színházak csökkenteni a rezsiköltségeket?
• Kapnak-e állami segítséget a kulturális intézmények?
• Miért nem kaptunk választ a Kulturális és Innovációs Minisztérium által fenntartott több intézményből?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!