A kisebbik darabot rejtegette: 100 éve született Polcz Alaine

A kisebbik darabot rejtegette: 100 éve született Polcz Alaine

(Forrás: Polcz Alaine Facebook oldal)

Száz éve, 1922. október 7-én született Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia hazai úttörője, akit roppant munkássága ellenére is elsősorban Mészöly Miklós feleségeként őrzött meg az emlékezet.

Fiatal nőként kis híján belehalt a második világháború alatt átélt borzalmakba, megmentették az életét, később pszichológusként a halál és a gyász tudományának szakértője lett, munkája alapvetően határozta meg az elmúlásról való gondolkodásunkat. – Ha a bennünket ért súlyos veszteség után nem gyászolunk, nem végezzük el a gyászmunkát, a tragikus veszteség nemcsak egész életutunkat, további sorsunkat, de több generáció sorsát is befolyásolhatja – írta Gyászban lenni című kötetében. Traumákkal és tragédiákkal teli életét házasságai sem könnyítették meg. Első férjével jórészt a front poklában töltötték közös életüket, a második házassága, Mészöly Miklóssal már egy élere szólt, de a 2017-ben megjelent levelezésük alapján kapcsolatuk közel sem volt harmonikus.

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!