Globális minimumadó: sok pénzt veszíthet Magyarország, ha a kormány nem lép időben

Globális minimumadó: sok pénzt veszíthet Magyarország, ha a kormány nem lép időben

A BMW lipcsei karosszéria-összeszerelő üzeme (Fotó: BMW Werk Leipzig)

Európa öt meghatározó állama (Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia) nemrég közös nyilatkozatot adott ki, hogy a magyar vétó ellenére, illetve a vonatkozó európai uniós irányelv elfogadása nélkül is bevezeti jövőre a globális minimumadót. Ez az egyik legrosszabb forgatókönyv az Orbán-kormány számára, hiszen eddig abban reménykedett, hogy egyetlen uniós tagország sem meri egyoldalúan átvenni a kezdeményezést. Ha ez megtörténik, akkor több száz milliárd forintnak megfelelő összegtől eshet el a magyar államkassza, és vándorolhat át a minimumadót bevezető országok költségvetésébe.

– Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen által kidolgozott és a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) országai által is támogatott elképzelés szerint a jövőben 15 százalékos társasági adó lenne az elvárt adó mértéke minden országban – magyarázta lapunknak Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere. A globális minimumadó bevezetésével azt szeretnék elérni, hogy ott adózzanak a cégek, ahol az értékteremtés, a valós tevékenység illetve a fogyasztás történik. A jelenlegi rendszer nyertesei ugyanis azok az adóparadicsomok, amelyek rendkívül alacsony adókulcsokkal csábítják magukhoz a multinacionális cégeket, s velük együtt a máshol megtermelt bevételeket, nyereségeket. Bár Magyarország nem klasszikus adóparadicsom, mint például Panama vagy a Seychelle-szigetek, de a 9 százalékos társasági adó az Európai Unión belül a legalacsonyabb, a kormány többek között ezzel csalogatja ide a multikat illetve a nagy külföldi cégeket.

• Ki szedi be az adóparadicsomban be nem fizetett adót?
• Valóban versenyképességi hátrányt okoz az új adó bevezetése?
• Van-e esély arra, hogy az adó bevezetése nélkül is beszedheti a magyar kormány ugyanazt az összeget?

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!