Hogyan lesz Erdélyből Románia?

Hogyan lesz Erdélyből Románia?

FTC-Telekom–Gyergyói HK jégkorong mérkőzés 2022. október 26-án (Fotó: Gyergyói HK)

Továbbra sem enyhül a feszültség a határon túli és határon belüli klubok között. Brutalitás, bicskás fenyegetés, kifújolt székely himnusz és kitartó románozás: hová tűnik a nemzeti összetartozás a jégen?

Nem csillapodnak az indulatok, úgy tűnik, továbbra is nagy feszültséget kelt a honi jégkorongéletben, hogy az Erste-liga néven futó magyar bajnokságban határon túli csapatok is elindulnak. Számos kisebb-nagyobb botránynak lehettünk tanúi az elmúlt években, a legfrissebb október 26-án történt: az FTC biztonsági őrei kitiltottak a csarnokból több tucat nézőt, méghozzá az erdélyi születési helyükre hivatkozva. A hoppon maradtak között volt Reisz Áron magyar válogatott játékos is, aki videóra vette az incidenst, majd egy Facebook-posztban nyilvánosságra hozta az ügyet. Az eset kapcsán ismét felmerült a kérdés: miért tűnik el a nemzeti összetartozás ideája, ha jégkorongról van szó?

– A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat – mondta Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke a bajnokság honlapján megjelent interjújában idén áprilisban. Az általa említett két csapat az FTC-Telekom és a Csíkszeredai Sportklub, amelyek az előző idény végén, a bajnoki fináléban találkoztak egymással. Nem indult jól a döntő: a ferencvárosi Nagy Gergő okozott súlyos sérülést a csíki Salló Alpárnak, akit azonnal kórházba szállítottak (mára szerencsére teljesen felépült), a tettest pedig három meccsre eltiltották. Ezt nehezen vette tudomásul a Fradi, „Tiltakozunk!” címmel adtak ki szenvedélyes hangú közleményt, amelyben a „jégkorong-társadalom” minden tagját felszólították, hogy maradjon a sportszerű keretek között.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!