A modern fociban egyre fontosabbá válnak a matematikai algoritmusok

A modern fociban egyre fontosabbá válnak a matematikai algoritmusok

Aktivitásmérő mellényben edző focisták (Fotó: CatapultSports)

A nemrég kezdődött katari labdarúgó-világbajnokság előtt többet lehetett hallani az ország emberijog-sértéseiről, a betiltott sörről, illetve a stadionépítkezéseken rabszolgaként dolgoztatott, és ezrével elhunyt bangladesi vendégmunkásokról, mint magáról a fociról. Most azonban már a bátor és kivételes tehetséggel megáldott futballistáké a főszerep – gondolhatnánk. A valóság ezzel szemben az, hogy a modern labdarúgásban (már ott, ahol ezt nagypályán játsszák) egyre kevesebb szerep jut az intuíciónak és a tehetségnek, és egyre fontosabbá válnak a végeláthatatlan adatmennyiséget feldolgozni képes matematikai algoritmusok, amelyek mindent meghatároznak, a beállítandó játékosoktól kezdve a követendő taktikán át az ideális edzésmódszerekig.

Ez az első labdarúgó-világbajnokság, amelyen a pályát figyelő több száz kamera képe, illetve a játékosok testére szerelt jeladók adatainak összesítéséből minden futballista gyakorlatilag a meccs lefújásának pillanatában részletes összesítést kap a saját teljesítményéről. Ebből megtudhatja, hogy mennyit mozgott a pályán, merre tartózkodott jellemzően, hányszor ért labdához (külön-külön a két lábával), mennyit szabálytalankodott, hány fejelőpárbajt nyert meg, milyen pontosak voltak a passzai, hányszor iramodott meg úgy, hogy csapattársai nem vették észre a kínálkozó lehetőséget, és mindeközben milyenek voltak az életfunkciói, a pulzusa és a teste által leadott teljesítménye.

• Mire lehet felhasználni a rengeteg adatot?
• Hogyan változtatta meg a számítástechnika már mostanra is a focit?
• Hogyan lehet fizikusként elhelyezkedni a Premier League-ben?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: labdarúgás, big data