A gasztronómia és tágabb értelemben az ünnepekhez kapcsolódó viselkedés ugyanolyan jelrendszer, mint a nyelv vagy a népdal, mondja Saly Noémi muzeológus és várostörténész, akit arról kérdeztünk, ünnepeinknek miért olyan fontos része az, hogy mit eszünk.
Szóval az evés-ivás nem más mint társalgás, mulatság. Természetes tehát, hogy minden fontosabb találkozás az emberek között az evés-ivás által mintegy „ünnepélyessé” lesz. Maguk a régi áldozatok tulajdonképpen az istenek számára való tálalások voltak. „Békeszerződések, keresztelések, nászlakomák, név- és születésnapi, házfelszentelési és bucsulakomák az evés, ivás által lesznek ünnepélyesekké” – írja Greguss Ágost bölcsészdoktor és esztéta Az étkezés aesthetikája című, 1889- es munkájában. Az emberiség történetében az ünnepélyes külsőségek mindig is kiemelt szerepet játszottak – de miért fontos, hogy mindezt az ételeken keresztül is kifejezzük?
– A gasztronómia és tágabb értelemben az ünnepekhez kapcsolódó viselkedés ugyanolyan jelrendszer, mint a nyelv vagy a népdal. Ahogy van anyanyelvünk, úgy létezik gasztronómiai anyanyelvünk is. Ennek elemeit, használatát ugyanúgy meg kell tanulni, ez is egy tradíció, ami generációról generációra öröklődik, és mindig új elemekkel bővül – mondja a Magyar Hangnak Saly Noémi muzeológus és várostörténész. – Az ünnepek és az ünnepekhez kapcsolódó hagyományok is ugyanolyan lassan, szinte észrevétlenül változnak, mint a nyelv. Azok a karácsonyi hagyományok, amelyeket ma is gyakorlunk, körülbelül a XIX. század végén alakultak ki, az ünnepi ételek tradíciójából is sokat megőriztünk: a halat, a töltött káposztát, a mákos gubát és a bejglit.
• Mikor jelent meg a magyar karácsonyi asztalokon is a pulyka?
• Mi a közös a szkanderezésben és a vendégségben?
• A szűkös időkben miként próbálták az emberek az ünnepélyességet az ételekben kifejezni?
A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!
Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!
ElőfizetekMár előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!