A covid nem ér véget az első negatív teszttel

A covid nem ér véget az első negatív teszttel

Koronavírus-teszt (Forrás: Unspash)

A koronavírus-fertőzés nem ér véget az első negatív teszttel, hetekre, de akár hónapokra is szükség lehet a teljes tünetmentesség eléréséhez. Az úgynevezett posztcovid-szindróma a fertőzésen átesettek több mint harmadánál jelentkezik. Bár legtöbb esetben otthoni kezeléssel túl lehet esni rajta, az elhúzódó tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni.

A koronavírus-járvány azon túl, hogy rengeteg áldozatot szedett, járulékos, hosszan elnyúló károkat is okozott. Ezek egyike az úgynevezett posztcovid-szindróma, mely a vírus és az immunrendszer okozta szöveti, szervi elváltozások következtében alakulhat ki. Ez nem egy meghatározott betegség, hanem azokat a változatos tüneteket értjük alatta, amelyek a fertőzés lezajlása után legalább négy héttel, a PCR-teszt negatívvá válása után is rontják az életminőséget és nehezítik a mindennapokat. Mint az a Semmelweis Egyetem tájékoztatásából kiderül, a szindróma tünetei nem függnek a covid súlyosságától, enyhe lefolyás után is megjelenhetnek, felismerése ráadásul nem egyszerű, mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek.

• Hány embert érinthetnek az idegrendszeri károsodások?
• Melyek azok a tünetek, melyek észlelésekor mentőt kell hívni?
• Milyen pszichológiai panaszok jelentkezhetnek a covidfertőzés után?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!