Tönkreteszi a magyar gazdákat az olcsó ukrán gabona

Tönkreteszi a magyar gazdákat az olcsó ukrán gabona

Fotó: Unsplash/James Baltz

 

Több tízezer magyar gazda áll a teljes kétségbeesés határán, mert jelen pillanatban is megállíthatatlanul árad hazánkba a részben kétes minőségű, ám az itthoni árakat harmadával lenyomó ukrán búza és kukorica. Közeledik a tavasz, talaj-előkészítő munkákat végezni, vetni, műtrágyázni kellene, de sokuknak nincs miből: a raktárakban hegyekben áll a gabonájuk, amelyen még jelentős veszteséggel sem tudnak túladni. Eközben a bankok csak nagyon magas, 20 százalék feletti kamatra adnak hitelt – mondják forrásaink. A fideszes érzelmű gazdálkodók is lázonganak, és ezúttal nem veszik be a szokásos kormányzati narratívát, hogy mindenért Brüsszel a felelős.

Brüsszel szerepéből annyi igaz, hogy 2022 nyarától korlátozás nélkül engedi az unióba a háborúban álló Ukrajnából érkező gabonát. Sőt, úgynevezett szolidaritási folyosókat nyitott, hogy a kikötők orosz blokádja miatt beragadt készletek eljussanak hagyományos afrikai, közel-keleti piacaikra, ahol a beragadt gabona miatt már élelmiszerválság fenyegetett. A magyar kormánynak akkor még nem volt kifogása a brüsszeli könnyítések ellen, sőt erre hivatkozva kezdték el Fényeslitke, illetve a záhonyi és eperjeskei térség vasúti infrastruktúrájának fejlesztését.

• Vajon minden tekintetben megfelel az ukrán gabona az uniós előírásoknak?
• Mi lett a gabonakiviteli korlátozás eredménye?
• Meddig tart a gazdák türelme?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!