Club Aliga: oszd meg és uralkodj! – le kellett állítani a luxuslakópark építését

Club Aliga: oszd meg és uralkodj! – le kellett állítani a luxuslakópark építését

Most még a természet uralkodik Balatonaligán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Azonnali jogvédelmet ítélt meg és elrendelte a balatonaligai löszfal tetejére tervezett luxuslakópark építésének leállítását a Pécsi Törvényszék. Mindezt polgári kezdeményezésére, ám a civilek még nem dőlhetnek hátra. A Club Aliga beruházója azzal trükközik, hogy részelemekre szedi az építkezéseket, így például hatástanulmányokat sem kell készíttetnie.

Balatonaliga magaspartjáról meseszép kilátás nyílik a tóra. Lent, a löszfal alatti rész tetszett meg Rákosi pajtásnak 1948-ban, hogy azután a terület lakóit egyik napról a másikra kiebrudalják onnan. Nem mondom fel a telek egész történetét, mindenesetre valaha ott lent pecázott Kádár apánk, akinek külön kis szigetet is építettek ebbéli tevékenységéhez, ott pingpongozott Fidel Castro, és Brezsnyev elvtárs is ott süttette a hasát. A Club Aligáról többször írtunk, a lényeg: a kommunisták után a legutóbbi időkben új elvtársak vetettek szemet az egykori pártüdülő területére. Bonyolult a birtoklási sor, 2018-ban még bizonyos Mészáros Lőrinc volt a gazda valamelyik cégén keresztül, bár erről lehet, hogy ő sem tudott, úgy egy éve pedig a Bayer Property, amelynek tulajdonosa Balázs Attila, akit jól szituált körökben a NER üstököseként szokás emlegetni. A löszfal teteje, ahol most állok, vagyis az aligai magaspart szintén a lenti területhez tartozik. Ide álmodott a tulajdonos egy öt épületből álló, mélygarázsos, hatszintes, 105 lakásból álló tuszkulánumcsokrot.

• Mi a baj a kiemelő kormányrendelettel?
• Szeretne-e a polgármester húsz méter magas épületeket a magaspartra?
• Zárva volt-e a kormányhivatal, amikor meg lehetett nézni a terveket?

A teljes cikket a Magyar Hang február 24-én megjelent, 2023/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!