Minden vizet a Velencei-tóba?

Minden vizet a Velencei-tóba?

A Csíkvarsai-rét (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Arra kötelezték a hatóságok a Pro Vértes Alapítványt, nyissa meg az aszályos idők okán veszélybe került Velencei-tó miatt a kezelésében lévő Csíkvarsai-rét zsilipjét. Ez meg is történt, ám a vízeresztésnek nem volt érdemi hatása a tóra. 

– Ha a Velencei-tavon klímavészhelyzet van, és ökológiai katasztrófa előtt állunk, akkor a tavat tápláló kis tavak üzemeltetőinek hogyan kellene erre a helyzetre reagálniuk? Mert ugye a Császár-víz összeköti a térséget – kérdeztem a helyszínen Viszló Leventét, a Csíkvarsai-rétet kezelő Pro Vértes Nonprofi t Zrt. vezérigazgatóját.
– Ha ökológiai vészhelyzet van, klímakatasztrófa, akkor nincs olyan, hogy Csákváron bővebb (a város a Csíkvarsai-réttől néhány kilométerre fekszik – a szerk.), Velencén pedig vízben szűk időszak van, hanem akkor mindenkinek sokkal kevesebb jut – válaszolta. Tehát mindenkinek meglesz a maga problémája. Ennek a vízkérdésnek egy nagyon fontos elosztási alapelve szerintem az, hogy minden ember egyenlő. A vízügyi törvényben az áll, hogy az ingatlanokra lehulló csapadékmennyiség az ingatlan tulajdonosáé, tehát azzal, mint a tulajdonával rendelkezhet. Ez nyilván akkor érdekes, amikor kevés csapadék van, mert amikor sok van, akkor mindenki örül, hogy elvezetik. 

A rét mindemellett fontos madárvonulási hely, és védelmi funkciót is betölt. Az igazán nagy vizek esetében itt, a réten önt széjjel szabadon a víz. Ezeknek a vizes élőhelyeknek eredetileg ez volt a funkciójuk, hogy vízbő időszakokban, mint egy szivacs, megszívták magukat, utána pedig szépen lassan, mint amikor egyenletes, pici nyomást helyezünk a szivacsra, kiengedték azt. A Vértes Magyarország egyik legszárazabb tája. Itt évente 500–600 milliméter csapadék hullik, évek óta mondom, hogy a vizet vödörbe, rohamsisakba, bármibe meg kell fogni akkor, amikor van. És félre kell tenni.

 

• Ebben a helyzetben szükség van-e jóléti/jólléti tavakra, vagy be kell azokat áldozni?
• Voltak-e a réten korábban leeresztések?
• Mi a legnagyobb érték a Velencei-tó vízgyűjtőjén?

A teljes cikket a Magyar Hang március 24-én megjelent, 2023/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!