Harmincöt éve, 1988. április 29-én nyílt meg a fővárosban az első magyarországi McDonald’s. Hosszú sorok kígyóztak a Váci utcában – pont, mint egy évvel korábban ugyanott, az első Adidas-üzlet nyitásakor –, hogy megízlelhessék a nyugati gasztronómia csúcstermékének gondolt hamburgereket. Egyetlen nap alatt tízezren érkeztek a Régiposta utcába egy falatnyi Amerikáért. Az eseményen Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter is részt vett, a másnapi lapok óriási sikertörténetként számoltak be az eseményről, a szocialista blokkban Jugoszlávia után másodikként nyithatott meg az amerikai gyorsétterem.
Az 1986-ban 120 millió forintos alaptőkével alapított Bábolna–McDonald’s Gyorskiszolgáló Étterem Kft. 50-50 százalékos részesedéssel jött létre, az amerikaiak egymillió dollárral – a dollár deviza középárfolyama akkor 47,63 forint volt – szálltak be, emellett ellátták az éttermet a működéshez szükséges konyhai berendezésekkel. A magyar fél az 500 négyzetméter alapterületű, 60 millió (négyzetméterenként tehát 120 ezer) forintra értékelt ingatlant biztosította.
• Mennyibe került egy Big Mac vagy egy dupla sajtburger?
• Mennyire volt meg a gyors étkezés kultúrája a kifulladó szocializmusban?
• Milyen ilyen típusú étkezdék voltak akkoriban és mit kínáltak?
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!