Van választás Gödön?

Van választás Gödön?

A gödi Samsung gyár, előtte egy játszótér (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

 

Időközi választást tartanak május 14-én Gödön, miután a település polgármestere, Balogh Csaba lemondott, mert mint fogalmazott, nem tud tovább küzdeni a NER-rel. Akármit hozunk szóba, hamar kiderül, hogy a Pest megyei kisváros élete a Samsung SDI akkumulátorgyárról szól. A helyiek szerint nincs kétség: együtt kell élni a gyárral, csak az nem mindegy, hogyan.

Balra házak, jobbra játszótér, mögötte meg a Samsung SDI akkumulátorgyár, ami jól hallhatóan mormog. Göd-Újtelepen a gyár nyomasztó létezésére nem csak a hang és a látvány utal, hanem az is, hogy meglepően sok az eladó ház. Amúgy semmi különös, egy férfi motorozni tanítja a fiát, van, aki kocog, más meg kutyát sétáltat. A Dunakeszi járásban lévő városban május 14-én időközi választást tartanak, mert Balogh Csaba polgármester (független, ex-Momentum) lemondott. Erről ezt írta: „Leteszem a lantot. Mélységes fájdalommal, de úgy kellett döntenem, hogy nem folytatom tovább polgármesteri pályafutásomat.” Balogh arra hivatkozott, hogy nem tud küzdeni tovább „a NER helyi és országos többsége ellen”. 

Az angolul tudók bizonyára értékelik, hogy Göd honlapja a god.hu címen érhető el, de onnan nem jut el túl sok információ a választásra készülő emberekhez. Ahogy a többiekhez sem. Mielőtt eljöttem volna ide, napokon át próbáltam nyilatkozókat szervezni, de nem jártam sikerrel. – Kérem, bármiről szívesen, de a választásról nem beszélek – ezt többen is mondták. A városban több civil szervezet is működik, a legaktívabb elnöksége is elhatárolódott a megszólalástól, arra hivatkozva, nehogy politikai színezete legyen a nyilatkozatuknak. Gödön minden út a Samsung akkumulátorgyára felé vezet. „Bár a jelöltek nem mondják ki, hogy veszélyes a gyár, mindegyikük azzal kampányol, hogy biztonságos és egészséges környezetre van szüksége a városnak. Az viszont nem derül ki, hogyan teremtenék ezt meg” – nyilatkozta a nekünk nem nyilatkozó civil szervezet elnöke a Klubrádiónak.

• Akarnak-e, mernek-e a helyiek nyilatkozni a választásról?
• Mi lehet a tétje a voksolásnak a város vezetésén túl?
• Milyen az élet az akkugyár árnyékában?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!