Kitörni a konzumlétből – ’68 emlékezete

Kitörni a konzumlétből – ’68 emlékezete

Összecsapás tüntető diákok és rendőrök között 1968. május 6-án Párizsban (Fotó: AFP via Europress/Roger Viollet)

Kommunák, vagyonközösség, újbaloldaliság, forradalmi szolidaritás – kontra unalmas és embertelen kapitalizmus. Mit adott nekünk 1968? És mi maradt belőle mára, a párizsi Sorbonne 55 évvel ezelőtti rendőri megszállása után? A válaszokat Konok Péter történésszel, illetve Lengyel László egy idevágó előadásának segítségével keressük.

Franciaország unatkozik – vonta le első oldali vezércikkében a következtetést 1968. március 15-én a Le Monde. A nagy unalom nem tartott sokáig. Egy hét múlva a párizsi egyetem nanterre-i elővárosi fakultásán a diákok elfoglalták a tanácstermet. A fiatalok a túlzsúfolt egyetemek, az oktatás ingadozó minősége és nem utolsósorban a háborúellenes tüntetésen letartóztatott társaik miatt tiltakoztak.

A fogyasztás forradalma

A helyzet akkor kezdett válságossá válni, amikor május elején az egyetemi autonómiát semmibe véve a rektor beleegyezésével a rendőrség a Sorbonne-ról erőszakkal eltávolított 400 lázadó diákot. Tizedikén ülősztrájk kezdődött, 13-án pedig a szakszervezet felhívására kilencmillió munkás részvételével kitört a gyárfoglalásokkal kísért általános sztrájk. Utcai zavargások kezdődtek, a munkabeszüntetés miatt a tévé és a rádió műsorszórása is akadozott, a tiltakozássorozat egyik „arca” – a korabeli pártállami magyar sajtóban antikommunista provokátorként emlegetett – Daniel Cohn-Bendit Franciaországból való kiutasítása után (Cohn-Bendit éppen Nyugat-Berlinben tárgyalt az ottani diákokkal) az egyetemisták elfoglalták és felgyújtották a párizsi tőzsdét.

• Miért tört ki a lázadás, miközben az 1960-as évek a fellendülés, a német, az olasz, a francia gazdasági csoda korszaka volt?
• Hogyan jött fel a kérdés: a megtakarításaink a fontosabbak vagy a szegényekkel, az elnyomottakkal való cselekvő szolidaritás?
• Mi zajlott le ezzel együtt a kommunista tömb országaiban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!