Holden Rose: Most azt gondolom, a művészetnek vége van

Holden Rose: Most azt gondolom, a művészetnek vége van

Fotó: Kovács Attila archívuma.

 

Egész életemben azt hittem, a robotok majd a fizikai munkától mentik meg az emberiséget – mondja interjúnkban Holden Rose, azaz Kovács Attila. Most viszont már meg van győződve arról, hogy csak a fizikai munka maradhat meg. Elég szerinte megnézni azt is, milyen jól keres egy asztalos vagy vízvezeték-szerelő. Nálam annyival többet, hogy már nem is szeretem megmondani, egy könyvemért mennyit kapok. Most azt gondolom, a művészetnek vége van. Erről írtam is egy novellát, a Galaktikában jelenik meg a MI Emberek. Benne a közelgő jövővel, amikor egy gombnyomással generálhatsz számodra tökéletes regényt – meséli.

Szóba kerülnek kisiskolásoknak, gimnazistáknak tartott előadásai is. De mivel tudja megfogni a 15 évnél idősebbeket? – Arról beszélek nekik, hogy a képzelet olvasás általi fejlesztése mennyire alapvető dolog. Hiszen az ember fejlődése onnan vált érdekessé, amikor már olyat is tudtunk mondani, amit éppen nem láttunk. Ami minket emberré tesz, az maga a képzelet. Onnantól fogva vagyunk emberek, hogy isteneket tudtunk kitalálni magunknak, meg képesek lettünk hazudni. Olvasással pedig ezt fejlesztjük. Viszont mostanra kezdjük elveszíteni – válaszolja.

• A korszellem nem segíti mégis csak a munkáját?
• Mit gondol az érzékenyítő könyvek körüli közéleti vitákról?
• Petőfiről mit lehet még mondani a mai gyerekeknek?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!