Sorsdöntő választás előtt a felvidéki magyarság

Sorsdöntő választás előtt a felvidéki magyarság

A Szövetség választási plakátja Felvidéken (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Viharos hónapokon van túl a felvidéki magyar politikai erőkből kovácsolódott Szövetség, amely abból a meggyőződésből született, hogy minden magyar politikai formációnak össze kell fognia, ha be akarnak jutni a szlovák törvényhozásba. A Felvidékre utaztunk, hogy megnézzük, hogyan kívánja megugrani az öt százalékos parlamenti küszöböt a szombati választásokon a magyar egységpárt.

Nem lehet a felvidéki magyar közösséget vég nélkül trenírozni – mondja Orosz Örs, a Szövetség Összefogás platformjának vezetője, amint megállunk Komárom mellett, hogy a politikus drónfelvételeket készítsen a területről. Pár napja a párt helyi politikusai úthengerre pattantak, és itt, a puszta közepén megépítették a komáromi elkerülő első két méterét, hogy felhívják a figyelmet a kormány be nem tartott ígéretére. A politikus három évvel ezelőtt azért alakította meg a mozgalmát, mert elege lett a két nagy magyar politikai tömörülés, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd örökös csatározásaiból, aminek az lett a vége, hogy 2020-ban a magyarok parlamenti képviselet nélkül maradtak. A két párt fúziója a kijózanító választási kudarc után sikerrel végződött: a párttá alakult Összefogásba beolvadt az MKP és a Híd is, amely így önálló jogi személyként sikeresen szerepelt a múlt évi helyhatósági választásokon. – A valami ellen való építkezés nem vezet sehová, ezt már nem egyszer láttuk a Felvidéken. Akár kis betűvel, akár nagy betűvel írjuk, csakis az összefogás irányába vezet az út – magyarázza a politikus.

• Ha bejutna a parlamentbe, kivel lépne koalícióra a Szövetség?
• Mi lesz a párttal, ha nem jut be a parlamentbe?
• Hogyan vélekednek a Szövetségről a Híd politikusai?
• Hogyan áll a Szövetség Ficóhoz?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 29-én megjelent, 2023/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!