Megszokták már, hogy ha jön a víz, futni kell

Megszokták már, hogy ha jön a víz, futni kell

Ipolytarnóc, miután kiöntött az Ipoly (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kiöntött az Ipoly, és sárga-zöld / vize a mi utcánkba is betört. / Gyönyörű tavasz volt, pünkösd előtt – írja Szabó Lőrinc. Hát most tél van, ronda őszi tél. A szakemberek azt mondják, az időjárást illetően extrém periódust hagytunk a hátunk mögött, alig tíz nap alatt száz milliméter eső öntözte meg az országot. A januári átlag 35–40 milliméter, ha az első értéket vesszük, és kicsit kerekítünk, háromhavi csapadék hullott le másfél hét alatt. Az Ipoly, mint az elmúlt években oly sokszor, megint kiöntött, de a vize most nem sárga-zöld, inkább barna. 

Az ipolytarnóci Rákóczi utca végén, a 450 fős község szennyvízátemelő gödre fölé két szakember hajol. – Szerencsére nem jött ki a lé, de ha ki is önt, a szennyvizet elviszi a folyó, nem kell az ÁNTSZ-t kihívni – mondják. Nem ettől barna a víz – teszik hozzá.

A másik irányban, az utca magasabb pontján áll a Bory-kúria, amelyet már a Mária Terézia idején készült első katonai térkép (1763–1787) is feltüntet. Pusztul az épület, de a víz odáig sohasem megy fel. Alul az utolsó házakból kihaltak vagy jórészt kiköltöztek az emberek. Egy nappal ezelőtt, a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség idején a még lakott épületek elé homokzsákokat halmoztak.

• Mennyibe kerül itt egy ingatlan?
• Eladható-e?
• Mit tesznek a helyiek a rendszeres árvizek ellen?
• Mit tesz az önkormányzat?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!