Először fertőztek meg kutatók szándékosan egészséges nőket zikavírussal

Először fertőztek meg kutatók szándékosan egészséges nőket zikavírussal

Brazil anya mikrokefáliás gyermekével (Fotó: Wellcome Trust)

Első alkalommal fertőztek meg kutatók szándékosan egészséges nőket zikavírussal, hogy így találjanak olyan módszert, amellyel felgyorsítható a betegség elleni védőoltás klinikai tesztelése. Az úgynevezett „kihívásos vizsgálatok”, vagyis az emberek szándékos megfertőzése meglehetősen ellentmondásosnak számítanak a gyógyszerkutatásban. Bár jóval kevesebb alanyra van hozzájuk szükség (így olcsóbbak és gyorsabbak), de veszélyes kórokozók esetén simán meg lehet bennük halni, ami nehezen egyeztethető össze a hippokratészi esküvel.

A 2015-2016-os zikajárvány nem is jöhetett volna rosszabbkor Brazíliának, hiszen 2016-ben Rio de Janeiróban olimpiát rendeztek, és turisták millióira számítottak. De a hírek az olimpiát megelőző évben nem a Copacabanáról, a Cukorsüveg-hegyről, a Megváltó Krisztus-szoborról és a szambáról szóltak, hanem a zikavírusról, amely másfél millió embert fertőzött meg az országban. A zikavírust is szúnyogok terjesztik, sok más, vele rokon trópusi kórokozóhoz hasonlóan, de a fertőzött személyek szexuális úton is terjesztik a betegséget. Felnőttekben igazából nem okoz súlyos tüneteket, a legtöbben fejfájással, levertséggel, gyenge lázzal megússzák. Mégis rettenetessé teszi, hogy a fertőzött terhes nőkből a vírus átterjed a magzatra, és bennük mikrokefáliát, vagyis kisfejűséget, egy súlyos agyfejlődési rendellenességet és más születési defektusokat okoz.

• Etikus-e bárkit betegséggel megfertőzni?
• Mi lesz, ha egyszer valaki belehal ebbe? A kutatók gyilkosnak minősülnek majd?
• Mi történt az önkéntesekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: zika