Folyamatosan növekszik a borok alkoholtartalma, legfőképpen a klímaváltozás miatt. A melegben több cukor termelődik a szőlőben, ami több alkohollá alakul. Míg korábban ez kifejezetten kívánatos lehetett üzleti szempontból, ma már a könnyedebb borok keresettek, így a környezeti tényezők és a piaci kényszerek szembekerültek egymással. De az alkohol felszaporodása csak a legkisebb rossz, ami a borászatokra vár a globális felmelegedés korában.
A londoni bortőzsde (London International Vintners Exchange, Liv-ex) néhány hónappal ezelőtt tanulmányt publikált a borok alkoholtartalmának elmúlt évtizedekben tapasztalható emelkedéséről, amit a klímaváltozás és a piaci folyamatok egymásnak ellentmondó hatásának tulajdonítanak. Bár mindenki érezheti a mindenütt tapasztalható emelkedést, ilyen átfogó kutatást még nem végeztek a jelenség vizsgálata érdekében, hiszen 35 ezer palack bor alkoholtartalmát hasonlították össze 1990-től napjainkig. A világ legnagyobb borvidékeiről gyűjtöttek ehhez borokat: Bordeaux-ból, Burgundiából, Toszkánából, Piemontból és Kaliforniából.
• Pontosan miért emelkedik a borok alkoholtartalma?
• Mit lehet ez ellen tenni?
• Zavarja-e ez egyáltalán a termelőket és a fogyasztókat?
Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!
ElőfizetekMár előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!