40 milliliter 53 ezer forintért

40 milliliter 53 ezer forintért

FOTÓ: OREGON STATE UNIVERSITY

Annak a művésznek, aki a kék non plus ultráját akarja vásznára kenni, igencsak a zsebébe kell nyúlnia, hiszen egy 40 milliliteres tubus ára 53 ezer forint. De ezért a pénzért a kék festékek rocksztárját, az YInMn-kéket kapja, amely kétszáz éve az első új, kereskedelmi forgalomba kerülő kék pigment. Sokan úgy gondolják, hogy a kékség tovább már nem fokozható.

Amikor tizenkét évvel ezelőtt az Oregoni Állami Egyetemen Mas Subramanian kémikus és munkatársai éppen az elektronikában használható anyagok kikísérletezésével foglalatoskodtak, véletlenül előállítottak egy olyan élénk kék vegyületet, amilyet még nem látott a világ. Egymás után őrölték porrá, majd keverték össze és hevítették 1000 Celsius-fokra az anyagokat. Egyszer csak az egyik hallgató kinyitotta a kohót, és kivette belőle az ittriumból, indiumból és mangánból összekevert, majd összesütött anyagot, ami legnagyobb meglepetésükre csodálatos kék színben pompázott.

  • Miért keresik annyira a tökéletes kék pigmentet?
  • Miért olyan nehéz színeket előállítani?
  • Kik tudtak lecsapni eddig a felfedezésre?

A teljes cikket a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: művészet, kék, yinmn-kék