7 kínos kérdés, amire VAN válasz, de nem biztos, hogy szeretnéd hallani

7 kínos kérdés, amire VAN válasz, de nem biztos, hogy szeretnéd hallani

Orbán Viktor kovászos uborkával a Karmelita kolostorban 2020. május 27-én (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A nyugati szövetségi rendszer halálos ellenségeihez törleszkedő külpolitika Magyarországot elidegenítette szomszédaitól, Európa árulóiként tekintenek ránk. Függőségünk a kínai befektetőktől, orosz energiaforrásoktól, valamint a német autóipartól egyre fokozódik. Az unióban nálunk a legalacsonyabbak (közé tartoznak) a jövedelmek és legnagyobb mértékű a pénzromlás. Fidesz-oligarchák zsebébe vándorolnak a fejlesztési források, nem kis részüket felesleges, értelmetlen építkezésekre fecsérlik. A közoktatás romokban hever: a túlterhelt, önállóságuktól megfosztott és szégyenletesen fizetett pedagógusok tömegesen hagyják el a pályát. Vészes forrás- és kapacitáshiány bénítja az egészségügyet – aki gyógyulni akar, a méregdrága magánorvosi ellátást veszi igénybe. A vasútnál állandósult a csődközeli állapot. Mindez szemlátomást nem árt Orbán Viktor és rendszere népszerűségének.

1. De miért? Miért nem tud megbukni az Orbán-rendszer?
Azért, mert a keresztény nemzeti jelmezben visszatérő kádárizmus tökéletesen megfelel a többség igényeinek. Történelmi kudarcaikra magyarázatot, sérült önbecsülésükre gyógyírt kínál: ellenséget, aki minden bajunknak okozója, és megkérdőjelezhetetlen tekintélyű vezetőt, aki megvédi nemzetét egy ellenséges világ sötét erőitől.

És persze, azért is, mert Orbán és megbízható híveinek szűk köre közvetlenül rendelkezik az ország anyagi erőforrásainak túlnyomó része felett, az államapparátus és a parlamenti törvénygyár vakon szolgálja akaratukat, és a közvélemény befolyásolásának valamennyi eszközét hatalmukba kerítették. A választópolgárok többsége egy olyan virtuális világban él, amelybe nem jut el más hír és más vélemény, mint amit a kormány propagandagépezete terjeszt. Előmenetelük és érvényesülésük politikai lojalitásuktól függ. Gerincük íve nemzedékeken át idomult a rajtuk taposó csizmatalp formájához: jól összeillenek.

• Miért nem kér a többség az ellenzéki narratívából?
• Vár-e a nép új, megváltó igékre és létezik-e ilyen mondanivaló?
• Mivel lehet a hazai gazdaságot a közepes fejlettség csapdájából kivezetni?
• Kik a mostani kormányzat igazi ellenzéke?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!